فیلتر دیسکی
نوعی فیلتر که به عنوان پیش تصفیه یا تصفیه کامل برای حذف ذرات درشت آب استفاده میشود را فیلتر دیسکی Disk Filter می گویند. این فیلتر که دارای دیسک های پلاستیکی است، مجهز به شیارهایی باریک است که می تواند مواد یا آلاینده های معلق میکرونی را از آب جداسازی کرده و تا زمان تخلیه و شستشوی مجدد یا بک واش درون خود نگه دارد. فیلترهای دیسکی که با نام فیلتر ثانویه نیز شناخته می شوند، ساختمان بسیار ساده ای دارند و معمولا صفحات مشبک توری آن ها از جنس پلاستیک ساخته می شوند. نکته دیگری که میتوان به آن اشاره کرد این است که میتوان در غالب طرح ها تنها از فیلتر دیسکی استفاده نمود و هزینه طرح را پایین آورد. بدین منظور از فیلترهای دیسکی استفاده می شود که می تواند شامل کنترل کننده، سیستم تمیز کننده، سیستم خلاء، شاسی اصلی، صفحه سرامیکی و همزن باشد. شایان ذکر است، شستشوی فیلتر دیسکی نیز به صورت اتوماتیک یا دستی انجام می گیرد. فیلتر دیسکی آب وسیله ای است که به عنوان فیلتر ثانویه در پروسه تصفیه آب استفاده می شود. راندمان این فیلترها نسبت به فیلترهای توری بالاتر بوده و ساختمان ظاهری آن مشابه فیلترهای توری است که به جای تور، از دیسک های پلاستیکی تشکیل شده است. این فیلترها از دیسک ها یا حلقه های روی هم که شبیه واشر است، تشکیل شده اند. مجموعه این دیسک ها داخل یک لوله ثابت در درون یک محفظه بسته قرار دارند. روی صفحات برجستگی هایی وجود دارد که ذرات ریز شن و ماسه و جلبک های کوچک داخل این برجستگی یا شیارها گیر کرده و آب تمیز از مابین دیسک ها خارج می شود. همچنین ممکن است ذرات درشت تر قبل از ورود به داخل دیسک ها در سطح خارجی آن ها گیر کنند. اندازه و سایز این شیارها در فیلتر دیسکی تصفیه آب قدرت تصفیه آب را مشخص می کند اما در یک بررسی کلی فیلتر دیسکی تصفیه آب ذرات بین 5 تا 120 میکرون را گرفته و ذرات درشت تر از آن را از خود عبور می دهد.
زمانی که اختلاف فشار ورودی و خروجی فیلتر دیسکی تصفیه آب بیش از 1 بار شد، فیلترهای ثانویه نیاز به عملیات شستشو یا بکواش دارند. شستشوی دیسک های فیلتر دیسکی به صورت دستی یا اتوماتیک انجام می پذیرد. در حالت دستی شیر ورود و خروج فیلتر را ببندید. سپس شیر انتهای فیلتر را باز کنید تا فشار داخل محفظه صفر شود. در صورت انجام ندادن این کار، ممکن است درپوش فیلتر پرتاب شود. کمربند دستگاه را به آرامی جدا کرده دیسک ها را آزاد کرده و با یک برس به آرامی شستشو داده، زیر و روی دیسک ها را با دقت بررسی کنید تا آثاری از شن در روی آن ها وجود نداشته باشد، سپس آن ها را با دقت در جای خود قرار دهید. در حالت اتوماتیک شیر ورودی را بسته و شیر بکواش را باز کنید. در این صورت آب از زیر فیلتر (بخش خروجی در حالت عادی فیلتر) وارد محفظه شده تحت فشار زیاد از مابین دیسک های کثیف و گرفته عبور می کند و شن و ماسه و تمامی مواد معلق را از فیلتر دیسکی آبیاری جدا کرده و از طریق شیر بکواش تخلیه می شود. شایان ذکر است در هنگام شتشو علاوه بر موارد گفته شده به نکات زیر نیز توجه فرمایید:
- بستن صافی در قسمت ورودی و خروجی
- باز بودن درب فیلتر
انواع فیلترهای دیسکی
در یک نوع از دسته بندی، فیلترهای دیسکی به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم بندی می شوند. فیلترهای دستی را بعد مدت زمانی، باید به صورت دستی شستشو داد و نوع اتومات فیلتر دیسکی به صورت خودکار و اتومات فیلتر را شستشو می دهد. فیلترهای دیسکی با سایز ¾ اینچ در ابعاد کوچک موجود هستند و ابعاد بزرگ تر فیلتر دیسکی مانند ¼، ½، 1، 2 ، 3، 4 و 6 اینچ برای استفاده در پروژه های صنعتی بزرگ و آب های کشاورزی قابل استفاده می باشند. مش این فیلترها 5، 20، 50، 100، 130، 200 میکرون است. در طبقه بندی دیگر فیلتر دیسکی آب به دو نوع فیلتر مدولار و فیلتر هلیکس دسته بندی می شود.
فیلتر دیسکی هلیکس
فیلتر دیسکی آبیاری هلیکس راندمان بالا و استهلاک کمتری نسبت به مدولار داشته، همچنین نیاز کمتری به تعمیر و نگهداری دارد. به علت وجود پروانه داخل محفظه فیلترهای هلیکس که منجر به ایجاد جریان گردابی در داخل این فیلترها می شود، ذرات درشت تر دور از دیسک ها نگه داشته می شود که این مهم باعث می شود که فیلتر هلیکس دیرتر از فیلتر مدولار گرفته شود و دیر به دیر عملیات بکواش انجام شود. از فیلتر دیسکی آبیاری هلیکس برای تصفیه پساب ها همچنین آب های کشاورزی استفاده می شود. سایزهای رایج در فیلترهای دیسکی هلیکس 2، 3، 4 و 6 اینچ است. کمربند فیلتر هلیکس از استنلس استیل است. کمربند به راحتی باز و بسته می شود و دیسک ها را می توان جدا کرد و به صورت دستی شستشو داد.
فیلتر دیسکی مدولار
در فیلتر مدولار جریان گردابی وجود نداشته و تمامی ذرات به طرف دیسک ها حرکت می کنند. به همین دلیل این نوع فیلترها، نیاز به شستشو در بازه های زمانی کوتاه تر دارند. این فیلتر در برابر آثار نور خورشید مقاوم است همچنین شایان ذکر است نصب و بهره برداری از فیلتر دیسکی آبیاری آسان است. سایزهای فیلتر مدولار نیز 2، 3، 4 و 6 اینچ است. تنها تفاوت فیلتر دیسکی آبیاری مدولار و هلیکس در شکل ظاهری و مکانیزم فیلتر دیسکی آبیاری قطره ای است.
مشخصات فنی دیسک های فیلتر دیسکی
- دیسک زرد فیلتر: مش 80، 200 میکرون
- دیسک سبز فیلتر: مش 200، 55 میکرون
- دیسک قرمز فیلتر: مش 120، 130 میکرون
- دیسک مشکی فیلتر: مش 140، 115 میکرون
اجزاء فیلتر دیسکی
- همزن
- کنترل کننده
- سیستم خلاء
- صفحات سرامیکی
- شاسی نگهدارنده قطعات
- سیستم تمیزکننده یا بک واش
اجزا سیستم کنترل مرکزی
با توجه به منبع تامین آب، طراحی و انتخاب نوع سیستم کنترل مرکزی تغییر خواهد کرد. در صورتی که که برداشت به صورت مستقیم از چاه یا رودخانه باشد در سیستم کنترل مرکزی از دستگاه هیدروسیکلون استفاده خواهیم کرد. اگر برداشت به صورت مستقیم از استخر باشد در سیستم کنترل مرکزی از دستگاه فیلتر شنی استفاده خواهیم کرد. یک سیستم کنترل مرکزی که به صورت کامل طراحی و ساخته شده است شامل قسمت های زیر می باشد:
- فیلتر شنی Sand Filter
- تانک کود Fertilizer Tank
- هیدروسیکلون Hydro-cyclone
- فیلترهای میکرونی Screen Filters
مزایای استفاده از فیلتر دیسکی
- استفاده آسان فیلتر دیسکی
- بازده بسیار بالا فیلتر دیسکی
- افت فشار پایین فیلتر دیسکی
- نصب سریع و آسان فیلتر دیسکی
- مقاومت فیلتر دیسکی آبیاری در برابر زنگ زدگی
- فیلتر اتومات، به دلیل قیمت بالا، در صنایع بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
- فیلتر دیسکی آبیاری دستی، به دلیل ارزان بودن بیشتر در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
- فیلتر دیسکی به دلیل جداسازی ذرات با حداکثر قطر 200 میکرون، ذرات ریز موجود در آب که موجب گرفتگی و رسوب در قطره چکان ها و آب پاش ها می شود را می گیرد.